Képzeld el, ahogy a kertedben sétálsz, és a napfény megcsillan a zamatos, érett paradicsomok felszínén. A paradicsom nem csupán egy egyszerű zöldség; ez egy igazi gasztronómiai kincs, amely számtalan formában és ízben létezik. Ebben az izgalmas felfedezőúton végigvezetlek a paradicsom fajták lenyűgöző világán, A-tól Z-ig. Készülj fel, mert ez az utazás nemcsak a kertészkedés iránti szenvedélyedet fogja feléleszteni, de kulináris horizontodat is kitágítja!
A paradicsom sokszínűsége
Mielőtt belevágnánk a fajták részletes ismertetésébe, fontos, hogy megértsd: a paradicsom világa hihetetlenül változatos. A kis koktélparadicsomtól kezdve az óriás húsparadicsomig, a hagyományos piros színűtől a sárga, narancssárga, zöld, lila, sőt, szinte fekete változatokig, a lehetőségek szinte végtelenek. Minden fajta egyedi ízvilággal, textúrával és felhasználási móddal rendelkezik.
A paradicsom eredete és története
A paradicsom őshazája Dél-Amerika, ahol a vadparadicsom apró, cseresznyeméretű bogyóként nőtt. Az aztékok már Kr. e. 700 körül termesztették, de Európába csak Amerika felfedezése után került. Kezdetben dísznövényként tartották, mert mérgezőnek hitték. Csak a 18. századtól kezdték el étkezési célra használni, és azóta töretlen a népszerűsége.
A paradicsom táplálkozási értéke
Ne feledd, a paradicsom nem csak finom, de rendkívül egészséges is! Gazdag C-vitaminban, káliumban, folsavban és különösen likopin nevű antioxidánsban. A rendszeres paradicsomfogyasztás segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos ráktípusok megelőzésében.
Tápanyag | Mennyiség (100g paradicsomban) |
---|---|
Kalória | 18 kcal |
Szénhidrát | 3.9 g |
Rost | 1.2 g |
Fehérje | 0.9 g |
C-vitamin | 13.7 mg |
Kálium | 237 mg |
Likopin | 2.5-10 mg |
Paradicsom fajták ABC sorrendben
Ace 55 VF
Ez a klasszikus, determinált növekedésű fajta nagy, piros paradicsomokat terem. Az „Ace 55 VF” ellenálló a verticillium és fusarium gombabetegségekkel szemben, ami különösen hasznos tulajdonság a kezdő kertészek számára. A termése sima felületű, enyhén lapított, átlagosan 170-230 gramm súlyú. Íze kiegyensúlyozott, enyhén savanykás, ideális szendvicsekhez és salátákhoz.
Beefsteak
A Beefsteak paradicsom az egyik legnépszerűbb fajta, és nem véletlenül! Hatalmas, akár 450 grammos termései húsosak, levesesek és rendkívül ízletesek. Formája szabálytalan, gyakran bordázott, színe mély piros. Kiváló választás szendvicsekbe, salátákba, vagy akár grillezéshez. Indeterminált növekedésű, így folyamatos gondozást és támasztékot igényel.
Brandywine
Ha igazán különleges ízélményre vágysz, a Brandywine paradicsomot neked találták ki! Ez az örökségfajta a 19. századból származik, és még mindig az egyik legízletesebb paradicsom. Nagy, akár 450 grammos termései rózsaszínes-piros színűek, enyhén bordázottak. Íze komplex, édes-savanykás, szinte gyümölcsös. Indeterminált növekedésű, és viszonylag későn érik, de megéri a várakozást!
Cherokee Purple
A Cherokee Purple egy igazi ínyencség a paradicsomok között. Sötét, szinte fekete-bíbor színű termései középnagyok, átlagosan 250-300 grammosak. Íze gazdag, füstös-édes, szinte húsos. A legenda szerint ezt a fajtát eredetileg a Cherokee indiánok termesztették. Indeterminált növekedésű, és bár nem a legtermékenyebb, de minden egyes termése igazi kulináris élmény.
Datterino
A Datterino egy kis méretű, datolyaformájú paradicsom. Olaszországból származik, és neve is a datolyára utal („dattero” olaszul datolyát jelent). Termései kicsik, mindössze 10-15 grammosak, de rendkívül édesek és zamatosak. Kiváló választás salátákhoz, vagy akár nassolnivalónak. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz.
Early Girl
Az Early Girl egy korai érésű, megbízható fajta. Közepes méretű, 110-170 grammos termései gömbölyűek és piros színűek. Íze kiegyensúlyozott, enyhén savanykás. Nevéhez hűen, ez a fajta általában az első, amely termést hoz a szezonban, gyakran már 50-60 nappal a kiültetés után. Determinált növekedésű, így ideális konténeres termesztésre is.
Floradade
A Floradade egy determinált növekedésű fajta, amely kiválóan alkalmazkodik a meleg éghajlathoz. Közepes méretű, 170-230 grammos termései gömbölyűek és piros színűek. Íze kellemes, enyhén savas. Ez a fajta ellenálló számos betegséggel szemben, beleértve a fusariumot és a verticilliumot. Kiváló választás kezdő kertészeknek, vagy ha megbízható, bőséges termést szeretnél.
Green Zebra
A Green Zebra egy igazán szemet gyönyörködtető fajta. Közepes méretű, 80-120 grammos termései zöld alapon sárgás csíkosak. Ne hagyd, hogy a zöld szín megtévesszen – amikor megérik, a termés puha tapintású és enyhén aranyló árnyalatú lesz. Íze friss, enyhén savanykás, szinte citrusos. Indeterminált növekedésű, és különleges megjelenése miatt kedvelt a séfek körében.
Heinz 1439
A Heinz 1439 egy klasszikus feldolgozó paradicsom. Közepes méretű, 110-140 grammos termései oválisak és élénkpiros színűek. Húsa sűrű, kevés maggal, ami ideálissá teszi szószok és pürék készítéséhez. Determinált növekedésű, és általában egyszerre érik, ami megkönnyíti a betakarítást. Ha szereted a házi készítésű paradicsomszószt, ez a fajta neked való!
Indigo Rose
Az Indigo Rose egy igazi különlegesség a paradicsomok világában. Közepes méretű, 50-60 grammos termései fiatalon sötétlila, szinte fekete színűek, majd érés során pirosra változnak. Ez a szokatlan szín az antocianinoknak köszönhető, amelyek erős antioxidánsok. Íze gazdag, enyhén füstös. Indeterminált növekedésű, és nemcsak ízletes, de dekoratív is a kertben.
Jersey Devil
A Jersey Devil egy különleges alakú paradicsom. Hosszúkás, paprikaszerű termései akár 12-15 cm hosszúak is lehetnek, és élénkpiros színűek. Húsa sűrű, kevés maggal, ami ideálissá teszi szószok és paszták készítéséhez. Íze intenzív, édes-savanykás. Indeterminált növekedésű, és bár nem a legtermékenyebb, de minden egyes termése igazi csemege.
Kellogg’s Breakfast
A Kellogg’s Breakfast egy gyönyörű, narancssárga színű paradicsom. Nagy, akár 450 grammos termései enyhén lapítottak és bordázottak. Íze édes, gyümölcsös, alacsony savtartalommal. Nevét állítólag onnan kapta, hogy színe a tojássárgájára emlékeztet. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz. Ha valami igazán különlegeset szeretnél a kertedbe, ez a fajta remek választás!
Lemon Boy
A Lemon Boy egy élénksárga színű paradicsom. Közepes méretű, 170-200 grammos termései gömbölyűek és sima felületűek. Íze enyhén savanykás, frissítő. Ez a fajta nemcsak ízletes, de dekoratív is – sárga termései szépen mutatnak a piros paradicsomok mellett. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz.
Marmande
A Marmande egy francia örökségfajta. Nagy, 150-200 grammos termései lapítottak és erősen bordázottak. Színe piros, zöld vállakkal. Íze gazdag, enyhén savanykás, szinte húsos. Ez a fajta jól tűri a hűvösebb éghajlatot is, így kiváló választás, ha korán szeretnél paradicsomot szüretelni. Semi-determinált növekedésű, ami azt jelenti, hogy valamivel kompaktabb, mint az indeterminált fajták.
Napa Grape
A Napa Grape egy édes, szőlőszerű paradicsom. Kis méretű, 15-20 grammos termései oválisak és piros színűek. Íze rendkívül édes, szinte gyümölcsös. Kiváló választás salátákhoz, vagy akár nassolnivalónak. Indeterminált növekedésű, és rendkívül termékeny – egy növény akár 100 paradicsomot is hozhat!
Orange Banana
Az Orange Banana egy szokatlan alakú és színű paradicsom. Hosszúkás, banán alakú termései narancssárga színűek. Méretük általában 7-10 cm hosszú és 3-4 cm átmérőjű. Íze édes, alacsony savtartalommal. Húsa sűrű, kevés maggal, ami ideálissá teszi szószok és pürék készítéséhez. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz.

Principe Borghese
A Principe Borghese egy olasz származású, kis méretű paradicsom. Termései oválisak, 30-40 grammosak és piros színűek. Húsa sűrű, kevés lével és maggal, ami ideálissá teszi szárításra. Olaszországban hagyományosan ezt a fajtát használják napon szárított paradicsomok készítéséhez. Determinált növekedésű, így kiváló választás konténeres termesztésre is.
Queen Margherita
A Queen Margherita egy klasszikus olasz San Marzano típusú paradicsom. Hosszúkás, henger alakú termései 100-150 grammosak és élénkpiros színűek. Húsa sűrű, kevés maggal, ami ideálissá teszi szószok és pürék készítéséhez. Íze intenzív, enyhén édes-savanykás. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz. Ha igazán autentikus olasz paradicsomszószt szeretnél készíteni, ez a fajta tökéletes választás!
Roma VF
A Roma VF egy klasszikus feldolgozó paradicsom. Közepes méretű, 60-80 grammos termései oválisak és piros színűek. A „VF” jelzés arra utal, hogy ellenálló a verticillium és fusarium gombabetegségekkel szemben. Húsa sűrű, kevés maggal, ami ideálissá teszi szószok és pürék készítéséhez. Determinált növekedésű, így kiváló választás konténeres termesztésre is.
San Marzano
A San Marzano egy legendás olasz paradicsom fajta. Hosszúkás, henger alakú termései 100-150 grammosak és élénkpiros színűek. Húsa sűrű, kevés maggal és lével, ami ideálissá teszi szószok és konzervek készítéséhez. Íze intenzív, enyhén édes-savanykás. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz. Ez a fajta annyira népszerű, hogy Olaszországban védett eredetmegjelöléssel rendelkezik.
Tigerella
A Tigerella, más néven Mr. Stripey, egy gyönyörű, csíkos paradicsom. Közepes méretű, 60-80 grammos termései gömbölyűek, piros alapon narancssárga csíkokkal. Íze gazdag, enyhén savanykás. Ez a fajta nemcsak ízletes, de dekoratív is – csíkos termései igazán szemet gyönyörködtetőek. Indeterminált növekedésű, és bőséges termést hoz.
Umberto
Az Umberto egy olasz származású, nagy méretű paradicsom. Termései lapítottak, bordázottak, akár 300-400 grammosak is lehetnek. Színe mély piros, íze gazdag, enyhén savanykás. Ez a fajta kiváló választás szendvicsekbe, salátákba, vagy akár grillezéshez. Indeterminált növekedésű, és bár nem a legtermékenyebb, de minden egyes termése igazi ínyencség.
Veeroma
A Veeroma egy modern, determinált növekedésű feldolgozó paradicsom. Közepes méretű, 70-90 grammos termései oválisak és piros színűek. Húsa sűrű, kevés maggal, ami ideálissá teszi szószok és pürék készítéséhez. Ez a fajta ellenálló számos betegséggel szemben, és jól tűri a szélsőséges időjárást is. Ha megbízható, bőséges termést szeretnél, a Veeroma kiváló választás.
White Beauty
A White Beauty egy ritka, krémfehér színű paradicsom. Közepes méretű, 150-200 grammos termései enyhén lapítottak. Íze enyhe, kevésbé savas, mint a legtöbb piros paradicsomé. Ez a fajta nemcsak különleges ízű, de dekoratív is – fehér termései igazán egyedivé teszik a kertedet vagy a tányérodat. Indeterminált növekedésű, és bár nem a legtermékenyebb, de minden egyes termése igazi különlegesség.
Yellow Pear
A Yellow Pear egy bájos, körte alakú paradicsom. Kis méretű, 15-20 grammos termései sárga színűek és valóban körte formájúak. Íze enyhe, enyhén édes. Ez a fajta kiváló választás salátákhoz, vagy akár nassolnivalónak. Indeterminált növekedésű, és rendkívül termékeny – egy növény akár 100 paradicsomot is hozhat!
Zapotec Pleated
A Zapotec Pleated egy ősi mexikói örökségfajta. Nagy, akár 300 grammos termései erősen bordázottak, szinte fodrosak. Színe rózsaszínes-piros, íze gazdag, enyhén füstös. Ez a fajta nemcsak ízletes, de rendkívül dekoratív is – különleges formája miatt igazi látványosság a kertben és a tányéron egyaránt. Indeterminált növekedésű, és bár nem a legtermékenyebb, de minden egyes termése igazi kulináris élmény.

A paradicsom termesztése és gondozása
Most, hogy megismerkedtél a paradicsom fajták lenyűgöző sokszínűségével, biztosan kedvet kaptál, hogy saját kertedben is termessz néhányat. Íme néhány alapvető tipp a sikeres paradicsomtermesztéshez:
- Napfény: A paradicsom napfényigényes növény, napi legalább 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége.
- Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy érett trágyával feljavítani a talajt.
- Öntözés: Rendszeres, de nem túlzott öntözést igényel. A talaj legyen nedves, de ne vizes.
- Tápanyag-utánpótlás: A paradicsom „nagy evő”, rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel. Használhatsz szerves vagy műtrágyát, de mindig kövesd a csomagoláson található utasításokat.
- Támasztás: Az indeterminált fajtákat érdemes támasztékkal ellátni, hogy ne törjenek le a súlyos termések alatt.
- Metszés: Az oldalhajtások eltávolítása (kacsozás) segít a növénynek, hogy energiáit a termésérlelésre fordítsa.
- Betegségek és kártevők elleni védelem: Figyelj oda a lehetséges problémákra, és szükség esetén alkalmazz megfelelő védekezést.
Probléma | Tünet | Megoldás |
---|---|---|
Paradicsomvész | Barna foltok a leveleken és termésen | Réztartalmú szerek használata, beteg részek eltávolítása |
Lisztharmat | Fehér, lisztes bevonat a leveleken | Kéntartalmú szerek használata, jó szellőzés biztosítása |
Levéltetű | Apró rovarok a levelek fonákján | Szappanos víz vagy neem olaj permetezése |
Paradicsom aknázómoly | Járatok a levelekben | Fertőzött levelek eltávolítása, ragadós csapdák kihelyezése |
Összegzés
A paradicsom fajták világa lenyűgözően gazdag és változatos. Az apró, édes koktélparadicsomtól a hatalmas, húsos beefsteak fajtákig, a klasszikus piros színűtől az egzotikus csíkos vagy fekete változatokig, minden kertész és ínyenc megtalálhatja a kedvencét.
Ne feledd, hogy minden fajta egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, így érdemes többfélét is kipróbálnod, hogy megtaláld azokat, amelyek legjobban illeszkednek ízlésedhez és termesztési körülményeidhez. Akár egy kis erkélykertben, akár egy nagyobb veteményesben gazdálkodsz, a paradicsom termesztése nemcsak hasznos, de rendkívül élvezetes elfoglaltság is.
Remélem, ez az áttekintés inspirált arra, hogy bátran belevágj a paradicsomtermesztésbe, vagy ha már tapasztalt kertész vagy, hogy új fajtákkal kísérletezz. A saját termesztésű paradicsom íze és illata semmihez sem fogható – nem beszélve arról az elégedettségről, amit akkor érzel, amikor az első érett paradicsomot leszeded a saját növényedről.
Jó kertészkedést és még jobb paradicsomozást kívánok!