A paradicsom betakarĂtĂĄsĂĄnak idĆzĂtĂ©se talĂĄn az egyik legkritikusabb döntĂ©s, amelyet kertĂ©szkĂ©nt meg kell hoznod. Ez a pillanat hatĂĄrozza meg, hogy hĂłnapok kemĂ©ny munkĂĄja gyĂŒmölcsözĆ lesz-e, vagy esetleg elveszted a tökĂ©letes Ăz Ă©s minĆsĂ©g lehetĆsĂ©gĂ©t. A megfelelĆ idĆzĂtĂ©s mƱvĂ©szet Ă©s tudomĂĄny egyszerre, amely megkĂvĂĄnja a növĂ©ny alapos ismeretĂ©t Ă©s a termĂ©szet jelzĂ©seinek helyes Ă©rtelmezĂ©sĂ©t.
A tökéletes érettség felismerése
Amikor a paradicsomnövĂ©nyeid felĂ© közeledve megĂĄllsz, Ă©s szemĂŒgyre veszed a fĂŒggĆ gyĂŒmölcsöket, szĂĄmos jel segĂt eligazodni az Ă©rettsĂ©g fokĂĄban. A szĂnvĂĄltozĂĄs az elsĆ Ă©s legnyilvĂĄnvalĂłbb indikĂĄtor, amely szerint dönthetsz. A zöld paradicsom fokozatosan kezdi elveszĂteni fĂ©nyes, mĂ©lyzöld szĂnĂ©t, Ă©s egy halvĂĄny, tejfehĂ©res vagy vilĂĄgoszöld ĂĄrnyalat veszi ĂĄt a helyĂ©t. Ez az Ășgynevezett âtörĂ©sâ pillanata, amikor a gyĂŒmölcs elkezdi termelni az etilĂ©nt, amely felelĆs az Ă©rĂ©si folyamatĂ©rt.
A tapintĂĄs ugyanilyen fontos szerepet jĂĄtszik az Ă©rettsĂ©g megĂtĂ©lĂ©sĂ©ben. Egy Ă©rett paradicsom enyhĂ©n enged a gyengĂ©d nyomĂĄsnak, de nem szabad, hogy tĂșlsĂĄgosan puha legyen. Ha az ujjaddal Ăłvatosan megnyomod a gyĂŒmölcs felĂŒletĂ©t, az Ă©rett pĂ©ldĂĄny rugalmasan reagĂĄl, mĂg a tĂșlĂ©rett mĂĄr nem tĂ©r vissza eredeti formĂĄjĂĄba.
Fajtaspecifikus Ă©rĂ©si jellemzĆk
Minden paradicsomfajta sajĂĄt Ă©rĂ©si ĂŒtemĂ©vel Ă©s jellegzetessĂ©geivel rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venned a betakarĂtĂĄs tervezĂ©sekor. A koktĂ©lparadicsomok ĂĄltalĂĄban gyorsabban Ă©rnek, Ă©s gyakran fĂŒrtösön Ă©rdemes szedni Ćket, amikor a fĂŒrt alsĂł gyĂŒmölcsei mĂĄr teljesen kifejlĆdtek.
A nagymĂ©retƱ hĂșsos fajtĂĄk, mint a beefsteak tĂpusĂș paradicsomok, lassabban Ă©rnek, Ă©s gyakran egyenkĂ©nt kell Ćket Ă©rtĂ©kelni. Ezek a fajtĂĄk jellemzĆen alulrĂłl kezdik az Ă©rĂ©st, Ăgy a paradicsom alja mĂĄr puha Ă©s szĂnes lehet, mĂg a teteje mĂ©g kemĂ©ny Ă©s zöldeskĂ©k.
A meghatĂĄrozott növekedĂ©sƱ fajtĂĄk ĂĄltalĂĄban egyszerre Ă©rnek nagyobb mennysĂ©gben, ami lehetĆvĂ© teszi a tömeges betakarĂtĂĄst. Ezzel szemben a hatĂĄrozatlan növekedĂ©sƱ fajtĂĄk folyamatosan hoznak Ășj virĂĄgokat Ă©s gyĂŒmölcsöket, Ăgy nĂĄluk a szelektĂv, rendszeres szedĂ©s a megfelelĆ stratĂ©gia.
IdĆjĂĄrĂĄsi tĂ©nyezĆk hatĂĄsa a betakarĂtĂĄsra
Az idĆjĂĄrĂĄs jelentĆs befolyĂĄssal bĂr a betakarĂtĂĄs idĆzĂtĂ©sĂ©re. A magas hĆmĂ©rsĂ©klet felgyorsĂtja az Ă©rĂ©si folyamatot, mĂg a hƱvös idĆ lelassĂtja azt. KĂŒlönösen fontos figyelned a hĆmĂ©rsĂ©kleti szĂ©lsĆsĂ©geket, mivel a 32°C feletti hĆmĂ©rsĂ©klet megĂĄllĂthatja a likopinszintĂ©zist, ami a paradicsom piros szĂnéért felelĆs.
A csapadĂ©kviszonyok szintĂ©n kritikus szerepet jĂĄtszanak. A tĂșlzott öntözĂ©s vagy esĆzĂ©s a betakarĂtĂĄs elĆtt a gyĂŒmölcsök felrepedĂ©sĂ©hez vezethet, kĂŒlönösen akkor, ha ezt szĂĄraz idĆszak elĆzte meg. Ilyen esetekben Ă©rdemes a mĂ©g kissĂ© Ă©retlen paradicsomokat is leszedni, hogy megakadĂĄlyozd a vesztesĂ©geket.
Az Ćszi fagyok közeledtĂ©vel kĂŒlönösen fontos a megfelelĆ idĆzĂtĂ©s. Amikor az Ă©jszakai hĆmĂ©rsĂ©klet 10°C alĂĄ sĂŒllyed, Ă©rdemes az összes zöld paradicsomot leszedni, mivel ezek mĂĄr nem fognak a növĂ©nyen Ă©rni.
HĆmĂ©rsĂ©kleti tartomĂĄny | ĂrĂ©si sebessĂ©g | Javasolt teendĆ |
---|---|---|
15-20°C | LassĂș | TĂŒrelmes vĂĄrakozĂĄs |
20-25°C | OptimĂĄlis | Rendszeres ellenĆrzĂ©s |
25-30°C | Gyors | Napi szedés |
30°C felett | MegĂĄll | ĂrnyĂ©kolĂĄs szĂŒksĂ©ges |
10°C alatt | LeĂĄll | Azonnali betakarĂtĂĄs |
A szedés technikåja és eszközei
A paradicsom szedĂ©se sorĂĄn alkalmazott technika jelentĆsen befolyĂĄsolja a gyĂŒmölcs minĆsĂ©gĂ©t Ă©s eltarthatĂłsĂĄgĂĄt. Mindig tiszta, Ă©les ollĂłt vagy kĂ©st hasznĂĄlj a szedĂ©shez, kĂŒlönösen a fĂŒrtös fajtĂĄk esetĂ©ben. A gyĂŒmölcs letĂ©pĂ©se a szĂĄrral egyĂŒtt kĂĄrosĂthatja a növĂ©nyt Ă©s csökkenti a paradicsom eltarthatĂłsĂĄgĂĄt.
A reggeli ĂłrĂĄkban vĂ©gzett szedĂ©s ĂĄltalĂĄban a legjobb eredmĂ©nyeket hozza, amikor a növĂ©ny mĂ©g nem melegedett fel a napsĂŒtĂ©sben. Ilyenkor a paradicsomok hƱvösebbek, kemĂ©nyebbek, Ă©s jobban tƱrik a szĂĄllĂtĂĄst Ă©s tĂĄrolĂĄst.
Fontos, hogy Ăłvatosan bĂĄnj a gyĂŒmölcsökkel a szedĂ©s sorĂĄn. A megnyomott vagy sĂ©rĂŒlt paradicsomok gyorsabban romlanak, Ă©s befolyĂĄsolhatjĂĄk a velĂŒk egyĂŒtt tĂĄrolt egĂ©szsĂ©ges pĂ©ldĂĄnyokat is.
UtóérĂ©si lehetĆsĂ©gek
Nem minden paradicsomot kell teljesen Ă©rett ĂĄllapotban leszedni a növĂ©nyrĆl. A zöld vagy fĂ©lig Ă©rett paradicsomok otthon is utóérhetnek megfelelĆ körĂŒlmĂ©nyek között. Ez kĂŒlönösen hasznos lehet az Ćszi idĆszakban, amikor a fagyok veszĂ©lye miatt korĂĄn be kell fejezni a betakarĂtĂĄst.
Az utóérĂ©shez 20-25°C közötti hĆmĂ©rsĂ©klet Ă©s magas pĂĄratartalom szĂŒksĂ©ges. A paradicsomokat papĂrba csomagolva vagy banĂĄnnal egyĂŒtt tĂĄrolva felgyorsĂthatod az Ă©rĂ©si folyamatot az etilĂ©n hatĂĄsĂĄra.
Fontos megjegyezni, hogy a növĂ©nyen Ă©rett paradicsomok mindig jobb ĂzƱek lesznek, mint az utóérlelt tĂĄrsaik. Az utóérĂ©s inkĂĄbb vĂ©szhelyzeti megoldĂĄs, amikor az idĆjĂĄrĂĄsi körĂŒlmĂ©nyek miatt nincs mĂĄs vĂĄlasztĂĄsod.

TĂĄrolĂĄsi szempontok a betakarĂtĂĄs utĂĄn
A frissen szedett paradicsomok tĂĄrolĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș a minĆsĂ©g megĆrzĂ©se szempontjĂĄbĂłl. Az Ă©rett paradicsomokat ne tedd hƱtĆbe, mivel a hideg tönkreteszi az ĂzĂŒket Ă©s ĂĄllagukat. Helyette tĂĄrold Ćket szobahĆmĂ©rsĂ©kleten, lehetĆleg egy hƱvös, jĂłl szellĆzĆ helyen.
A fĂ©lig Ă©rett paradicsomokat kĂŒlön csoportosĂtsd, Ă©s figyeld az Ă©rĂ©si folyamatukat. Ezeket fokozatosan hasznĂĄlhatod fel, ahogy elĂ©rik a kĂvĂĄnt Ă©rettsĂ©gi fokot.
SzezonĂĄlis betakarĂtĂĄsi stratĂ©giĂĄk
NyĂĄri betakarĂtĂĄs
A nyĂĄri hĂłnapokban, amikor a paradicsomok a csĂșcsidĂ©nyĂŒkben vannak, a rendszeres, akĂĄr napi szedĂ©s szĂŒksĂ©ges lehet. A gyors Ă©rĂ©s miatt fontos, hogy ne hagyd tĂșl sokĂĄig a gyĂŒmölcsöket a növĂ©nyen, mivel tĂșlĂ©rhetnek vagy megrepedhetnek.
Ćszi betakarĂtĂĄs
Az Ćsz közeledtĂ©vel mĂĄs stratĂ©giĂĄt kell alkalmaznod. A hƱvösebb Ă©jszakĂĄk lelassĂtjĂĄk az Ă©rĂ©st, Ăgy tĂŒrelmesebben vĂĄrhatsz a tökĂ©letes Ă©rettsĂ©gre. Ugyanakkor figyelned kell a fagyok elĆrejelzĂ©seit, Ă©s szĂŒksĂ©g esetĂ©n korĂĄn be kell fejezned a betakarĂtĂĄst.
Ăvszak | SzedĂ©si gyakorisĂĄg | FĆbb kihĂvĂĄsok | Javasolt megoldĂĄsok |
---|---|---|---|
Tavasz | 3-4 naponta | LassĂș Ă©rĂ©s | TĂŒrelmes vĂĄrakozĂĄs |
Nyår | Naponta | Gyors érés, repedés | Rendszeres szedés |
Ćsz | 2-3 naponta | Fagyok veszĂ©lye | IdĆjĂĄrĂĄs figyelĂ©se |
MinĆsĂ©gi jellemzĆk Ă©rtĂ©kelĂ©se
A betakarĂtĂĄs sorĂĄn nem csak az Ă©rettsĂ©gre, hanem a minĆsĂ©gi jellemzĆkre is figyelned kell. A tökĂ©letes paradicsom sima, fĂ©nyes felĂŒletƱ, egyenletes szĂnƱ Ă©s sĂ©rĂŒlĂ©smentes. KerĂŒld a repedezett, foltokkal borĂtott vagy lĂĄgy rĂ©szeket tartalmazĂł gyĂŒmölcsöket.
A szĂĄr körĂŒli terĂŒlet kĂŒlönös figyelmet Ă©rdemel, mivel itt gyakran jelentkeznek elĆször a romlĂĄs jelei. Egy egĂ©szsĂ©ges paradicsom szĂĄra körĂŒl nem lĂĄthatĂłk sötĂ©t foltok vagy lĂĄgy terĂŒletek.
KĂŒlönleges helyzetek kezelĂ©se
Beteg növények esetén
Ha a paradicsomnovĂ©nyeid betegsĂ©gjeleket mutatnak, a korai betakarĂtĂĄs lehet a megoldĂĄs a vesztesĂ©gek minimalizĂĄlĂĄsĂĄra. Ilyen esetekben mĂ©g a kissĂ© Ă©retlen gyĂŒmölcsöket is Ă©rdemes leszedni, hogy megakadĂĄlyozd a betegsĂ©g terjedĂ©sĂ©t.
SzĂ©lsĆsĂ©ges idĆjĂĄrĂĄs
đȘïž Viharok vagy jĂ©gesĆ elĆtt mindig vĂ©gezz megelĆzĆ betakarĂtĂĄst, mĂ©g akkor is, ha a paradicsomok nem teljesen Ă©rettek. A sĂ©rĂŒlt gyĂŒmölcsök gyorsan romlanak Ă©s megfertĆzhetik a többi paradicsomot.
đĄïž HĆhullĂĄmok idejĂ©n gyakrabban ellenĆrizd a növĂ©nyeidet, mivel a magas hĆmĂ©rsĂ©klet felgyorsĂtja az Ă©rĂ©st Ă©s növeli a repedĂ©s kockĂĄzatĂĄt.
âïž Korai fagyok esetĂ©n az összes zöld paradicsomot szesd le, mivel ezek mĂĄr nem fognak tovĂĄbb Ă©rni a növĂ©nyen.
SpeciĂĄlis fajtĂĄk betakarĂtĂĄsa
Koktélparadicsomok
A koktĂ©lparadicsomok ĂĄltalĂĄban fĂŒrtösön Ă©rnek, Ă©s a teljes fĂŒrtöt egyszerre lehet leszedni, amikor az alsĂł gyĂŒmölcsök mĂĄr teljesen Ă©rettek. Ez megkönnyĂti a betakarĂtĂĄst Ă©s javĂtja a prezentĂĄciĂłt.
HĂșsos paradicsomok
A nagymĂ©retƱ, hĂșsos fajtĂĄk egyenkĂ©nt Ă©rnek, Ă©s gyakran egyenetlen szĂnezetet mutatnak. Ezeket akkor szesd le, amikor a gyĂŒmölcs nagyobb rĂ©sze mĂĄr szĂnes, Ă©s a tapintĂĄs alapjĂĄn Ă©rettnek tƱnik.
KĂŒlönleges szĂnƱ fajtĂĄk
đĄ A sĂĄrga, đŁ lila vagy đ€ fekete paradicsomfajtĂĄk esetĂ©ben a szĂnvĂĄltozĂĄs kevĂ©sbĂ© nyilvĂĄnvalĂł, ezĂ©rt nagyobb hangsĂșlyt kell fektetni a tapintĂĄsra Ă©s a szĂĄr körĂŒli terĂŒlet puhasĂĄgĂĄra.
BetakarĂtĂĄs utĂĄni kezelĂ©s
A sikeres betakarĂtĂĄs utĂĄn a paradicsomok megfelelĆ kezelĂ©se biztosĂtja a legjobb minĆsĂ©get Ă©s eltarthatĂłsĂĄgot. A frissen szedett gyĂŒmölcsöket Ăłvatosan mosd meg hideg vĂzben, Ă©s hagyd termĂ©szetesen megszĂĄradni.
A vĂĄlogatĂĄs sorĂĄn kĂŒlön csoportosĂtsd az Ă©rett, fĂ©lig Ă©rett Ă©s sĂ©rĂŒlt paradicsomokat. Az Ă©retteket hasznĂĄld fel elsĆkĂ©nt, a fĂ©lig Ă©retteket hagyd utóérni, a sĂ©rĂŒlteket pedig dolgozd fel azonnal.
HosszĂș tĂĄvĂș tervezĂ©s
A sikeres paradicsomtermesztĂ©s Ă©s betakarĂtĂĄs tapasztalatait dokumentĂĄld a következĆ szezon tervezĂ©sĂ©hez. Jegyezd fel, mely fajtĂĄk mikor Ă©rtek be, milyen idĆjĂĄrĂĄsi körĂŒlmĂ©nyek befolyĂĄsoltĂĄk az Ă©rĂ©st, Ă©s mely technikĂĄk bizonyultak a leghatĂ©konyabbnak.
A fajtavĂĄlasztĂĄs is befolyĂĄsolja a betakarĂtĂĄsi stratĂ©giĂĄt. Ha korĂĄbban szeretnĂ©l friss paradicsomot, vĂĄlassz korai fajtĂĄkat. Ha hosszabb betakarĂtĂĄsi idĆszakot szeretnĂ©l, kombinĂĄlj korai, közepes Ă©s kĂ©sĆi fajtĂĄkat.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)
Mikor a legjobb idĆpont a paradicsom szedĂ©sĂ©re?
A legjobb idĆpont a reggeli ĂłrĂĄkban van, amikor a növĂ©ny mĂ©g hƱvös Ă©s a gyĂŒmölcsök kemĂ©nyebbek. KerĂŒld a dĂ©li forrĂłsĂĄgot, amikor a paradicsomok puhĂĄk Ă©s sĂ©rĂŒlĂ©kenyek. Az ideĂĄlis idĆjĂĄrĂĄs szĂĄraz, szĂ©lcsendes reggel, amikor nincs harmat a növĂ©nyeken.
Hogyan ismerhetem fel, hogy a paradicsom elég érett a szedéshez?
Az Ă©rett paradicsom szĂne egyenletesen vĂĄltozik zöldrĆl pirosra (vagy a fajta szerinti szĂnre), tapintĂĄsra enyhĂ©n rugalmas, Ă©s a szĂĄr körĂŒli terĂŒlet kezd puhulni. A gyĂŒmölcs fĂ©nyes felĂŒletƱ Ă©s kellemes illatĂș. Ha kĂ©tsĂ©geid vannak, inkĂĄbb vĂĄrd meg mĂ©g nĂ©hĂĄny napot.
Mit tegyek, ha a paradicsom még zöld, de közeleg a fagy?
đ Szesd le az összes zöld paradicsomot a fagy elĆtt, Ă©s helyezd Ćket meleg, szellĆs helyre utóérĂ©sre. Csomagold papĂrba vagy tedd banĂĄn mellĂ© az Ă©rĂ©s felgyorsĂtĂĄsĂĄhoz. A nagyobb, fejlettebb zöld paradicsomok nagyobb esĂ©llyel Ă©rnek utĂłlag.
Miért repednek meg a paradicsomok a növényen?
A repedĂ©s fĆleg egyenetlen vĂzellĂĄtĂĄs miatt következik be. Amikor szĂĄraz idĆszak utĂĄn hirtelen sok vizet kap a növĂ©ny, a gyĂŒmölcs gyorsabban növekszik, mint ahogy a hĂ©ja alkalmazkodni tudna. Egyenletes öntözĂ©s Ă©s mulcsozĂĄs segĂt megelĆzni ezt a problĂ©mĂĄt.
Mennyi ideig tĂĄrolhatom a friss paradicsomot?
Az Ă©rett paradicsomok szobahĆmĂ©rsĂ©kleten 3-5 napig, a fĂ©lig Ă©rettek 1-2 hĂ©tig tĂĄrolhatĂłk. Soha ne tedd hƱtĆbe az Ă©rett paradicsomot, mert elveszti az ĂzĂ©t. A zöld paradicsomok akĂĄr több hĂ©tig is eltarthatĂłk megfelelĆ körĂŒlmĂ©nyek között.
Mikor kell abbahagyni a paradicsom öntözĂ©sĂ©t a betakarĂtĂĄs elĆtt?
2-3 nappal a tervezett betakarĂtĂĄs elĆtt csökkentsd az öntözĂ©st, hogy koncentrĂĄltabb ĂzƱ paradicsomot kapj Ă©s csökkentsd a repedĂ©s kockĂĄzatĂĄt. Teljesen ne hagyd el az öntözĂ©st, csak mĂ©rsĂ©kelten adj vizet.
Hogyan tårolhatom a paradicsomot télen?
đ„« BefĆzĂ©s, szĂĄrĂtĂĄs vagy fagyasztĂĄs a leghatĂ©konyabb mĂłdszerek. A zöld paradicsomokat hƱvös, sötĂ©t helyen tĂĄrolhatod, ahol lassan Ă©rnek. KĂ©szĂthetsz paradicsomszĂłszt, pĂŒrĂ©t vagy lekvĂĄrt is a hosszĂș tĂĄvĂș tĂĄrolĂĄshoz.
Mi a kĂŒlönbsĂ©g a determinĂĄns Ă©s indeterminĂĄns fajtĂĄk betakarĂtĂĄsĂĄban?
A determinĂĄns fajtĂĄk egyszerre Ă©rnek nagyobb mennyisĂ©gben, Ăgy tömeges betakarĂtĂĄs lehetsĂ©ges. Az indeterminĂĄns fajtĂĄk folyamatosan hoznak Ășj gyĂŒmölcsöket, ezĂ©rt rendszeres, szelektĂv szedĂ©s szĂŒksĂ©ges egĂ©sz szezonban.
Miért nem érik be a paradicsomom?
Több ok is lehet: tĂșl alacsony hĆmĂ©rsĂ©klet (15°C alatt), tĂșl magas hĆmĂ©rsĂ©klet (32°C felett), nem megfelelĆ fĂ©nyellĂĄtĂĄs, tĂșlzott nitrogĂ©ntrĂĄgya vagy betegsĂ©gek. EllenĆrizd ezeket a tĂ©nyezĆket Ă©s ĂĄllĂtsd be a termesztĂ©si körĂŒlmĂ©nyeket.
Hogyan gyorsĂthatom fel a paradicsom Ă©rĂ©sĂ©t?
đ± TĂĄvolĂtsd el a növĂ©ny tetejĂ©t Ă©s a virĂĄgokat a szezon vĂ©gĂ©n, hogy az energia a meglĂ©vĆ gyĂŒmölcsökbe koncentrĂĄlĂłdjon. Csökkentsd az öntözĂ©st Ă©s tĂĄvolĂtsd el az alsĂł leveleket. Az utóérĂ©shez hasznĂĄlj banĂĄnt vagy almĂĄt az etilĂ©n termelĂ©s fokozĂĄsĂĄra.
Szabad-e szedni a paradicsomot esĆs idĆben?
LehetĆleg kerĂŒld az esĆs idĆben valĂł szedĂ©st, mivel a nedves gyĂŒmölcsök hajlamosabbak a romlĂĄsra Ă©s a betegsĂ©gekre. Ha muszĂĄj, alaposan szĂĄrĂtsd meg a paradicsomokat szedĂ©s utĂĄn, Ă©s hasznĂĄld fel Ćket gyorsan.
Hogyan kezeljem a tĂșlĂ©rett paradicsomokat?
A tĂșlĂ©rett paradicsomokat azonnal dolgozd fel szĂłsznak, levesnek vagy pĂŒrĂ©nek. Ne tĂĄrold Ćket az egĂ©szsĂ©ges gyĂŒmölcsökkel egyĂŒtt, mert felgyorsĂthatjĂĄk azok romlĂĄsĂĄt. A magokat kiveheted Ă©s elmentheted a következĆ szezonra.
Milyen jelei vannak annak, hogy a paradicsom beteg?
A beteg paradicsomok foltosak, lĂĄgyak, kellemetlen szagĂșak vagy szokatlan szĂnƱek lehetnek. A szĂĄr körĂŒli terĂŒlet gyakran elsĆkĂ©nt mutat romlĂĄsi jeleket. Az ilyen gyĂŒmölcsöket azonnal tĂĄvolĂtsd el Ă©s ne tĂĄrold Ćket egĂ©szsĂ©ges paradicsomokkal egyĂŒtt.
Ărdemes-e Ă©jszaka szedni a paradicsomot?
Nem ajĂĄnlott Ă©jszaka szedni, mivel nehĂ©z megfelelĆen Ă©rtĂ©kelni a gyĂŒmölcsök Ă©rettsĂ©gĂ©t Ă©s minĆsĂ©gĂ©t. RĂĄadĂĄsul a harmat növeli a fertĆzĂ©s kockĂĄzatĂĄt. VĂĄrd meg a reggeli ĂłrĂĄkat, amikor jobb a lĂĄthatĂłsĂĄg Ă©s szĂĄrazabbak a növĂ©nyek.
Hogyan befolyåsolja a holdciklus a paradicsom szedését?
BĂĄr nincs tudomĂĄnyos bizonyĂtĂ©k rĂĄ, sok kertĂ©sz hisz abban, hogy a fogyĂł hold idejĂ©n szedett gyĂŒmölcsök jobban tĂĄrolhatĂłk. A növekvĆ hold alatt szedettek ĂĄllĂtĂłlag Ăzletesebbek. Ez inkĂĄbb hagyomĂĄny, mint tudomĂĄnyosan igazolt tĂ©ny, de ha hiszel benne, kĂsĂ©rletezhetsz vele.